Nyheter

Medlemskap för barn och unga

November 2021

Vid årsmötet 2021 togs beslut om att införa medlemskap för barn och unga upp till och med 20 år!


Medlemsavgiften för barn och unga blir, från och med 1 juli 2022, 50 kronor för medlemsåret 2022/2023.

Redan nu kan man dock bli ungdomsmedlem och då med fri medlemsavgift fram till 1 juli 2022.

Ett tips till julklapp eller födelsedag!Välbesökt årsmöte

Oktober  2021

Lördag den 30 oktober höll Musikens Vänner sitt årsmöte, denna gång fysiskt.

Årsmötet blev mycket välbesökt, ett 70-tal medlemmar hade infunnit sig i Kyrkans Hus för att delta vilket var mycket glädjande.

Behovet av att mötas igen är stort efter pandemin och årsmötet 2021 sägs ha slagit rekord i antal deltagande medlemmar.


Under årsmötet satt Heinz Eckert som mötesordförande och som sekreterare Arne Backlund.

Årsmötesprotokoll med bilagor kommer att skickas ut per epost till samtliga medlemmar i Musikens Vänner .


Efter årsmötet bjöds så en "essäkonsert" där pianisten Helena Ha-Young Sul och kulturskribenten vid Göteborgsposten, Magnus Haglund, gav oss inblick i jubilaren Wilhelm Stenhammars tonsättargärning.
Intressant samtal med tonsättaren Britta Byström

September  2021

Torsdag den 29 september fick Musikens Vänner besök av den framgångsrika tonsättaren Britta Byström, född och uppvuxen i Sundsvall.

De 30-tal medlemmar i Musikens Vänner som närvarade i Kulturmagasinets programsal kunde bland annat ta del av Brittas berättelse om hur det kom sig att hon satsade på en karriär som tonsättare.
Man fick också veta hur hon den 10 augusti i år, med viss möda, kunde ta sig till London för att närvara vid uruppförandet av hennes verk Parallel Universes.

Verket Parallel Universes är en beställning från BBC och uruppfördes av BBC Symphony Orchestra för att uppmärksamma Royal Albert Hall som i år fyller 150 år.

Extra roligt var att Musikens Vänner till samtalet kunde erbjuda en dryg handfull elever och lärare från Sundsvalls Kulturskolas Fördjupningslinje att delta.

Britta Byström är själv före detta elev vid Sundsvalls Kulturskola
Musikens Vänners Arvid Callans stipendium 2021 går till Ulrika Bodén och Katarina Castagno

September  2021

Vid Nordiska Kammarorkesterns konsert den 23 september erhöll sångerskan Ulrika Bodén och flöjtisten Katarina Castagno Musikens Vänners Arvid Callans stipendium för 2021.

För att fira att vi förhoppningsvis nu snart är ute ur pandemin, ville styrelsen för Musikens Vänner detta år ge stipendiet till två välförtjänta stipendiater.

Stipendierna gick till sångerskan Ulrika Bodén, bland annat för hennes mångåriga arbete att bevara och föra ut ångermanländska sånger och dikter.

Flöjtisten och musikläraren Katarina Castagno erhöll stipendiet som en uppmuntran att fortsätta sitt musicerande på samma höga nivå som idag.

Stipendiaterna utses av styrelsen för Musikens Vänner och Arvid Callans bidrar mycket generöst med stipendiesumman om 6 000 kronor. 

Läs mer om våra stipendier under fliken Stipendier.KammarmusikNytt skriver om Musikens Vänners medlemsresa till Åland

September  2021

"En gruppresa utomlands. I dessa tider. Hur blev det ens möjligt? "
Den frågan ställer den webbaserade tidskriften KammarmusikNytt till Musikens Vänner Sundsvall efter medlemsresan till Åland i början av augusti.


Läs gärna hela artikeln via denna länk!Operaresa till Söråkers Folkets Hus blev en härlig kväll för 59 musikvänner

September  2021

Fredag den 27 augusti styrde 59 medlemmar ur Musikens Vänner kosan mot Söråkers Folkets Hus, där man efter en mycket god buffé förflyttade sig vidare till New York och operahuset Metropolitan.

På Metropolitan bjöds opera i världsklass, Figaros Bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart.
Med bland annat vår svenske världsstjärna Peter Mattei i rollen som greve Almaviva.

Glädjen bland medlemmarna var stor över att åter få uppleva musik i ett socialt sammanhang!Drygt 40 medlemmar på lyckad och trevlig musikresa till Åland

Augusti  2021

Från 9 till 11 augusti reste drygt 40 medlemmar i Musikens Vänner till Katrina Kammarmusikfestival på Åland.
Det blev en mycket trevlig resa.
Vackert väder, intressant information om Ålands historia (de firar 100 år av självstyre detta år) och naturligtvis fina konserter i St Görans kyrka i Mariehamn.
Det var musiker i världsklass och vi fick höra musik av flera kompositörer från sent 1800- och 1900-tal.
Stort intryck gjorde bland andra Cuarteto Quiroga från Spanien som spelade Alberto Ginastera Stråkkvartett nr 1 och Bengt Forsberg och Kati Raitinen som framförde Henriette Hilda Bosmans Sonat för cello och piano.Medlemsresan till Söråker planeras till
27 augusti 2021

Juni 2021

Vi kunde ju inte göra någon operaresa i maj, så nu blir det en härlig start på hösten i stället. En återutsändning från Metropolitan av Mozarts livliga opera med Peter Mattei i rollen som Greve Almaviva. Ur recensionerna: ”Luleås Peter Mattei gör en lysande insats, som växer hela tiden, allt eftersom det komiska spelet utvecklar sig. Det är en praktfull och väl avvägd insats från början till slut.
Som vanligt imponerade Metropolitans orkester och kör under den eminente James Levines ledning, både dirigent och orkester tillhör mina absoluta favoriter i min operavärld."
Kvällen inleds med en buffé 17.30 och föreställningen startar kl 19.00. Publikplaceringen blir smittsäkrad. Varannan rad i salongen är tom och även max 4 i ett sällskap och sedan två tomma stolar innan nästa person/par på de rader som används.
Kostnad för mat och föreställning är 370 kr. Vi kommer att ordna med busstransport för våra medlemmar, som bekostas av Musikens Vänner, från Bussnavet till Söråker och åter.
Anmäl dig HÄR!

Eller skicka mail till info@musikensvanner.sePodradio med Vassilis Bolonassos

Mars 2021

I väntan på levande musik i Tonhallen kan man lyssna till Vassilis Bolonassos podcast där han senast uppmärksammar att flera av våra stora tonsättare är födda i mars!
Söker man i podradions arkiv hittar man också den föreläsning, med titeln Concerto Grosso, som Vassilis skulle hållit i Selångers kyrka den 27 mars förra året, men som pandemin satte stopp för.

Där skulle Nordiska Kammarensemblen, med barockexperten Patrick Ayrton som ledare, också medverkat.

Vassilis Bolonassos podradio hittar du under denna länk!Kungliga Musikaliska Akademien
firar 250 år

Mars 2021

I år fyller Kungliga Musikaliska Akademien 250 år.

Det firar man genom att utropa 2021 till Musikens År!

Akademiens Preses, Susanne Rydén, säger i ett pressmeddelande;

“2021 manifesterar vi musikens stora betydelse och kraft i vårt samhälle genom att tillsammans med våra vänner i musiklivet bjuda in till allt från forskarkonferenser, utställningar och konserter till debatter och workshops.

Vi vill vara en motor och ett stöd i arbetet för ett levande musikliv i hela vårt land och ser fram emot ett år av utveckling och samarbete.”

Kungl. Musikaliska Akademien instiftades av Gustav III år 1771.

Det är den äldsta ännu existerande musikaliska akademien norr om Alperna.

Läs mer om Kungliga Musikaliska Akademiens jubileum på deras egen hemsida!Hälsning från Nordiska Kammarorkestern!

Februari 2021

Som tidigare informerats, har Nordiska Kammarorkestern ställt in all publik verksamhet fram till den 30 maj.

Hur det blir med samarbetet med Norrlandsoperans orkester, som är planerat till början av juni, är fortfarande oklart.

Men Nordiska Kammarorkestern hälsar att de jobbar på för fullt och kommer i mitten av mars göra en skivinspelning av Andrea Tarrodis nyskrivna konsert för harpa och orkester, Choryn.

Andrea Tarrodi är, som ni kanske känner till, Composer in Residence hos Nordiska Kammarorkestern och planerar att totalt skriva två verk för orkestern och ett för Nordiska Kammarensemblen.Wilhelm Stenhammar 150 år

Februari 2021

Den 7 februari var det 150 år sedan vår nationaltonsättare Wilhelm Stenhammar föddes!
Stenhammarsällskapet i Göteborg, Kungliga Musikaliska Akademien och övrigt svensk musikliv hade sedan länge planerat för firande i anslutning till hans födelsedag.


Tyvärr har den rådande situationen med pandemi satt käppar i hjulen även här och man har beslutat sig för att istället uppmärksamma Wilhelm Stenhammar under hösten 2021.

Bland annat kommer Helena Sul, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Pianofestival, tillsammans med kulturskribenten Magnus Haglund ge en föreläsning om kopplingen mellan Stenhammar och Beethoven, en föreläsning i både musik och ord.

Denna föreläsning är nu planerad att äga rum under november månad.

Och...

Vi är mycket glada att berätta att denna föreläsning också planeras för Sundsvall, exklusivt för våra medlemmar i Musikens Vänner!

Håll ögonen öppna!
Plats, datum och tid kommer att meddelas via mail och på vår hemsida under fliken Medlemserbjudanden!


Läs mer om Wilhelm Stenhammar i KammarmusikNytt!

”Stenhammar i Göteborg” av Magnus Haglund

Klassiska podden om Stenhammar.

Ännu mer finns att läsa hos Stenhammarsällskapet eller här!Fortsatt inställda konserter!


Februari 2021

Idag den 22 februari informerades vi om att Scenkonst Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern tagit beslut om att fortsatt ställa in vårens konserter och föreställningar fram till den 30 maj!

Vilket då förmodligen innebär att vi måste vänta ända till höstsäsongen innan vi får lyssna till dem igen.

Mycket tråkigt tycker vi men fortsätter samtidigt planera för en medlemsresa till Åland den 9 augusti, för att njuta av deras Kammarmusikfestival med violinisten Cecilia Zilliacus som konstnärlig ledare.

Vi håller våra tummar hårt och hoppas att detta kan bli av!Rapport från Nordiska Kammarorkestern
Februari 2021

Hej Musikvän!

Än får vi inte vara publik, men jag hoppas att ni tycker det är trevligt att höra lite om vad Nordiska Kammarorkestern gör under denna isolerade tid.

En orkester måste få spela även om vi som publik inte får njuta av musiken.  Den här veckan har orkestern repeterat tillsammans för första gången på 3,5 månader. Corona-anpassat med två meters avstånd. Enligt konsertprogrammet skulle Mozarts symfoni nr 41 ”Jupiter” ledas av den amerikanske dirigenten Joseph Swensen ikväll den 18/2. Men resa från USA går ju inte så i stället leds orkestern av Eric Solén som också skulle leda Schymberg Award den 27/2. Den tävlingen är ju, som ni fått information om tidigare, flyttad ett år framåt till 2022. Så orkestern kommer att i stället för operamusik att tillsammans med Eric Solén spela Joseph Haydns symfoni nr 101.

 

Eric Solén, född 1969, är utbildad inom piano och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stora dirigentstipendium två gånger och är verksam både som opera- och orkesterdirigent, förutom i Sverige även i Tyskland och Italien.

 

Du kanske har Mozarts Jupitersymfoni på skiva? Sätt på den ikväll och förflytta dej i tanken till Tonhallen.


Hälsningar

Birgitta Gillgren
Sekreterare i Musikens VännerFoto: Arne Hyckenbeg)

Förväntansfulla medlemmar på väg

Konstnärlig ledare Ceciia Zilliacus och pianisten Bengt Forsberg

Stående ovationer för

Quarteto Quiroga, Spanien

Peter Mattei
Figaros Bröllop från Metropolitan

Vassilis Bolonassos

Andrea Tarrodi

Foto: Anette Nantell (DN)

Wilhelm Stenhammar

1871 - 1927