Nyheter

KammarmusikNytt skriver om Musikens Vänners medlemsresa till Åland

September  2021

"En gruppresa utomlands. I dessa tider. Hur blev det ens möjligt? "
Den frågan ställer den webbaserade tidskriften KammarmusikNytt till Musikens Vänner Sundsvall efter medlemsresan till Åland i början av augusti.


Läs gärna hela artikeln via denna länk!Operaresa till Söråkers Folkets Hus blev en härlig kväll för 59 musikvänner

September  2021

Fredag den 27 augusti styrde 59 medlemmar ur Musikens Vänner kosan mot Söråkers Folkets Hus, där man efter en mycket god buffé förflyttade sig vidare till New York och operahuset Metropolitan.

På Metropolitan bjöds opera i världsklass, Figaros Bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart.
Med bland annat vår svenske världsstjärna Peter Mattei i rollen som greve Almaviva.

Glädjen bland medlemmarna var stor över att åter få uppleva musik i ett socialt sammanhang!Drygt 40 medlemmar på lyckad och trevlig musikresa till Åland

Augusti  2021

Från 9 till 11 augusti reste drygt 40 medlemmar i Musikens Vänner till Katrina Kammarmusikfestival på Åland.
Det blev en mycket trevlig resa.
Vackert väder, intressant information om Ålands historia (de firar 100 år av självstyre detta år) och naturligtvis fina konserter i St Görans kyrka i Mariehamn.
Det var musiker i världsklass och vi fick höra musik av flera kompositörer från sent 1800- och 1900-tal.
Stort intryck gjorde bland andra Cuarteto Quiroga från Spanien som spelade Alberto Ginastera Stråkkvartett nr 1 och Bengt Forsberg och Kati Raitinen som framförde Henriette Hilda Bosmans Sonat för cello och piano.Medlemsresan till Söråker planeras till
27 augusti 2021

Juni 2021

Vi kunde ju inte göra någon operaresa i maj, så nu blir det en härlig start på hösten i stället. En återutsändning från Metropolitan av Mozarts livliga opera med Peter Mattei i rollen som Greve Almaviva. Ur recensionerna: ”Luleås Peter Mattei gör en lysande insats, som växer hela tiden, allt eftersom det komiska spelet utvecklar sig. Det är en praktfull och väl avvägd insats från början till slut.
Som vanligt imponerade Metropolitans orkester och kör under den eminente James Levines ledning, både dirigent och orkester tillhör mina absoluta favoriter i min operavärld."
Kvällen inleds med en buffé 17.30 och föreställningen startar kl 19.00. Publikplaceringen blir smittsäkrad. Varannan rad i salongen är tom och även max 4 i ett sällskap och sedan två tomma stolar innan nästa person/par på de rader som används.
Kostnad för mat och föreställning är 370 kr. Vi kommer att ordna med busstransport för våra medlemmar, som bekostas av Musikens Vänner, från Bussnavet till Söråker och åter.
Anmäl dig HÄR!

Eller skicka mail till info@musikensvanner.se

Förväntansfulla medlemmar på väg

Konstnärlig ledare Ceciia Zilliacus och pianisten Bengt Forsberg

Stående ovationer för

Quarteto Quiroga, Spanien

Peter Mattei
Figaros Bröllop från Metropolitan


Duo Theo och Julia vinnare av
Ung & Lovande 2021

April 2021

Ni har väl följt tävlingen Ung & Lovande i direktsändning från Västerås Konserthus! 

Då vet ni också att det var fem ensembler på högsta nivå som tävlade.

Vinnare blev Duo Theo och Julia

Stort grattis till er Julia Isaksson och Theo Hillborg!

Vi hoppas självklart få höra er i Sundsvall framöver och gärna också er övriga finalister!
Theo spelar sopran- och altsaxofon och Julia är pianist.

JULIA & THEO BÖRJADE SPELA TILLSAMMANS 2017 under sin studietid på Royal Academy of Music i London. De gick båda ut sin kandidatutbildning med First Class Honours och har båda vunnit pris i bland annat Stockholm International Music Competition, samt mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien. 2020 erhöll Julia även det prestigefyllda Countess of Munster Trust Award. Julia har fortsatt sina studier i London med masterutbildningen. Theo har flyttat hem till Sverige, han gör sin masterutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Kammarmusikbiennalen Ung & Lovande

Ung & Lovande 2021, 17-18 april i Västerås Konserthus
April 2021

Biennalen Ung & Lovande har funnits sedan 1992. Den går vartannat år och vänder sig till unga musikstuderande i ensembler från duo och uppåt. Maximalt fem deltagande grupper väljs ut från inspelningar till finalen. Den vinnande ensemblen får en landsomfattande turné i pris.  

Biennalen 2021 går av stapeln i Västerås Konserthus helgen 17-18 april i samarbete mellan Kammarmusikförbundet, Västmanlandsmusiken och Musik i Syd. På grund av pandemin kommer årets biennal endast arrangeras som ett onlineevenemang. Online-evenemanget livestreamas av Västmanlandsmusiken. Evenemanget kommer att vara tillgängligt framförallt för Kammarmusikförbundets medlemmar, men det kommer även vara tillgängligt för en allmän publik. Det kommer endast vara möjligt att se biennalens konserter live (alltså medan de pågår). 

Läs mer om de om de tävlande – Biennalen 2021

Följ tävlingen här!Podradio med Vassilis Bolonassos

Mars 2021

I väntan på levande musik i Tonhallen kan man lyssna till Vassilis Bolonassos podcast där han senast uppmärksammar att flera av våra stora tonsättare är födda i mars!
Söker man i podradions arkiv hittar man också den föreläsning, med titeln Concerto Grosso, som Vassilis skulle hållit i Selångers kyrka den 27 mars förra året, men som pandemin satte stopp för.

Där skulle Nordiska Kammarensemblen, med barockexperten Patrick Ayrton som ledare, också medverkat.

Vassilis Bolonassos podradio hittar du under denna länk!Kungliga Musikaliska Akademien
firar 250 år

Mars 2021

I år fyller Kungliga Musikaliska Akademien 250 år.

Det firar man genom att utropa 2021 till Musikens År!

Akademiens Preses, Susanne Rydén, säger i ett pressmeddelande;

“2021 manifesterar vi musikens stora betydelse och kraft i vårt samhälle genom att tillsammans med våra vänner i musiklivet bjuda in till allt från forskarkonferenser, utställningar och konserter till debatter och workshops.

Vi vill vara en motor och ett stöd i arbetet för ett levande musikliv i hela vårt land och ser fram emot ett år av utveckling och samarbete.”

Kungl. Musikaliska Akademien instiftades av Gustav III år 1771.

Det är den äldsta ännu existerande musikaliska akademien norr om Alperna.

Läs mer om Kungliga Musikaliska Akademiens jubileum på deras egen hemsida!Hälsning från Nordiska Kammarorkestern!

Februari 2021

Som tidigare informerats, har Nordiska Kammarorkestern ställt in all publik verksamhet fram till den 30 maj.

Hur det blir med samarbetet med Norrlandsoperans orkester, som är planerat till början av juni, är fortfarande oklart.

Men Nordiska Kammarorkestern hälsar att de jobbar på för fullt och kommer i mitten av mars göra en skivinspelning av Andrea Tarrodis nyskrivna konsert för harpa och orkester, Choryn.

Andrea Tarrodi är, som ni kanske känner till, Composer in Residence hos Nordiska Kammarorkestern och planerar att totalt skriva två verk för orkestern och ett för Nordiska Kammarensemblen.Wilhelm Stenhammar 150 år

Februari 2021

Den 7 februari var det 150 år sedan vår nationaltonsättare Wilhelm Stenhammar föddes!
Stenhammarsällskapet i Göteborg, Kungliga Musikaliska Akademien och övrigt svensk musikliv hade sedan länge planerat för firande i anslutning till hans födelsedag.


Tyvärr har den rådande situationen med pandemi satt käppar i hjulen även här och man har beslutat sig för att istället uppmärksamma Wilhelm Stenhammar under hösten 2021.

Bland annat kommer Helena Sul, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Pianofestival, tillsammans med kulturskribenten Magnus Haglund ge en föreläsning om kopplingen mellan Stenhammar och Beethoven, en föreläsning i både musik och ord.

Denna föreläsning är nu planerad att äga rum under november månad.

Och...

Vi är mycket glada att berätta att denna föreläsning också planeras för Sundsvall, exklusivt för våra medlemmar i Musikens Vänner!

Håll ögonen öppna!
Plats, datum och tid kommer att meddelas via mail och på vår hemsida under fliken Medlemserbjudanden!


Läs mer om Wilhelm Stenhammar i KammarmusikNytt!

”Stenhammar i Göteborg” av Magnus Haglund

Klassiska podden om Stenhammar.

Ännu mer finns att läsa hos Stenhammarsällskapet eller här!Fortsatt inställda konserter!


Februari 2021

Idag den 22 februari informerades vi om att Scenkonst Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern tagit beslut om att fortsatt ställa in vårens konserter och föreställningar fram till den 30 maj!

Vilket då förmodligen innebär att vi måste vänta ända till höstsäsongen innan vi får lyssna till dem igen.

Mycket tråkigt tycker vi men fortsätter samtidigt planera för en medlemsresa till Åland den 9 augusti, för att njuta av deras Kammarmusikfestival med violinisten Cecilia Zilliacus som konstnärlig ledare.

Vi håller våra tummar hårt och hoppas att detta kan bli av!Rapport från Nordiska Kammarorkestern
Februari 2021

Hej Musikvän!

Än får vi inte vara publik, men jag hoppas att ni tycker det är trevligt att höra lite om vad Nordiska Kammarorkestern gör under denna isolerade tid.

En orkester måste få spela även om vi som publik inte får njuta av musiken.  Den här veckan har orkestern repeterat tillsammans för första gången på 3,5 månader. Corona-anpassat med två meters avstånd. Enligt konsertprogrammet skulle Mozarts symfoni nr 41 ”Jupiter” ledas av den amerikanske dirigenten Joseph Swensen ikväll den 18/2. Men resa från USA går ju inte så i stället leds orkestern av Eric Solén som också skulle leda Schymberg Award den 27/2. Den tävlingen är ju, som ni fått information om tidigare, flyttad ett år framåt till 2022. Så orkestern kommer att i stället för operamusik att tillsammans med Eric Solén spela Joseph Haydns symfoni nr 101.

 

Eric Solén, född 1969, är utbildad inom piano och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stora dirigentstipendium två gånger och är verksam både som opera- och orkesterdirigent, förutom i Sverige även i Tyskland och Italien.

 

Du kanske har Mozarts Jupitersymfoni på skiva? Sätt på den ikväll och förflytta dej i tanken till Tonhallen.


Hälsningar

Birgitta Gillgren
Sekreterare i Musikens Vänner

Julia Isaksson och Theo Hillborg

Vinnare av Ung & Lovande 2021

Vassilis Bolonassos

Andrea Tarrodi

Foto: Anette Nantell (DN)

Wilhelm Stenhammar

1871 - 1927