Nyheter

Välbesökt årsmöte 2022

Oktober 2022

Lördag den 24 september hölls Årsmöte för Musikens Vänner.

Årsmötet var även detta år välbesökt med ett 70-tal medlemmar närvarande.

Sittande styrelse beviljades ansvarfrihet och omvaldes för ytterligare ett verksamhetsår, 2022-2023.

Efter årsmötet bjöds konsert med tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger i fokus, presenterat i ord och ton av violinisten Bengt-Eric Norlén och pianisten Bengt Forsberg.Kulturrådet beviljar Musikens Vänner statligt stöd för andra året i rad


Juni 2022

För andra året i rad har Musikens Vänner Sundsvall erhållit statligt stöd från Kulturrådet.

Föregående verksamhetsår beviljades Musikens Vänner 48 000 kronor för att vara en viktig kugge i återstarten av kulturlivet efter pandemiåren.

För 2022 har man beviljat föreningen 68 000 kronor för att fortsätta locka publik till den västerländska konstmusiken.Violinisten Ronnie Weber får Musikens Vänners/Arvid Callans stipendium


Juni 2022

Vid Nordiska Kammarorkesterns säsongsavslutning den 2 juni tilldelades violinisten Ronnie Weber Musikens Vänners/Arvid Callans Stipendium.

Musikens Vänners styrelse skriver i sin motivering;

"Med stor skicklighet behärskar 2022 års stipendiat sitt instrument och med sitt inspirerande och engagerade sätt att leda sin stämma, i kombination med sitt stora musikaliska kunnande, är han en viktig kugge i Nordiska Kammarorkesterns fortsatta konstnärliga utveckling.
Som primarie för den egna kvartetten är han också ett välkänt och respekterat namn inom den svenska kammarmusikvärlden"

Stipendiesumman är på 6 000 kronor och ges med generöst ekonomiskt stöd av Arvid Callans.


Stort grattis Ronnie Weber!Planerad medlemsresa till Nordmaling

Maj 2022

Nu planerar Musikens Vänner för en medlemsresa till festivalen Barock&Beyond i Nordmaling.

Resan är planerad mellan den 22  och 24  augusti med två övernattningar.
Vi bjuds fantastisk barockmusik med Ensemble Utile Dulci kvällen den 22 augusti och dagen efter, den 23 augusti, får vi lyssna till de fantastiska blockflöjtisterna Dan Laurin och Anna Paradiso.
Den 24 augusti planerar vi en utflykt till någon trevlig sevärdhet och därefter hemresa.

Är du intresserad av resan, skicka intresseanmälan här

Eller via epost till info@musikensvanner.se
Unge Danny Chen fick Bo Westins stipendium

Januari 2022

Vid konsert med Nordiska Kammarorkestern den 27 januari delades Bo Westins stipendium för unga pianister ut till Danny Chen, elev vid Sundsvalls Kulturskola.

I motiveringen för stipendiet stod bland annat:

"Danny Chen går i årskurs 9 på Vibackeskolan och har spelat piano sedan sex års ålder. Han är sedan några år elev till pianopedagogen Daniel Stagno, men har även under ett flertal år tagit privatlektioner för pianisten Mona Kontra. Danny satsar all sin fritid på piano och spelar redan, trots sin unga ålder, väldigt svår och avancerad repertoar. 

Musikens Vänner och Bo Westin anser att Danny Chen är en mycket värdig stipendiat. Under våren 2022 söker han till Lilla Akademien i Stockholm för att där gå gymnasieutbildning med fokus på musik."

Stipendiesumman är på 5000 kronor.Planerad operaresa till Söråker

December 2021

För dig som är medlem i Musikens Vänner planeras nu en operaresa till Söråkers Folkets Hus, under våren 2022, för att tillsammans uppleva operaklassikern Turandot.


Metropolitans dramatiska sopran och superstjärna Anna Netrebko gör för första gången rollen som Turandot i Franco Zeffirellis klassiska uppsättning av Puccinis underbara opera. Yonghoon Lee är prinsen som vill vinna den iskalla prinsessans hand (och inte förlora huvudet), och sjunger den episka opera-hiten ”Nessun dorma”.

Dirigent: Marco Armiliato.


Om du som medlem i Musikens Vänner är intresserad av denna resa kan du via fliken Medlemserbjudanden lämna en första intresseanmälan.Medlemskap för barn och unga

November 2021

Vid årsmötet 2021 togs beslut om att införa medlemskap för barn och unga upp till och med 20 år!


Medlemsavgiften för barn och unga blir, från och med 1 juli 2022, 50 kronor för medlemsåret 2022/2023.

Redan nu kan man dock bli ungdomsmedlem och då med fri medlemsavgift fram till 1 juli 2022.

Ett tips till julklapp eller födelsedag!Välbesökt årsmöte

Oktober  2021

Lördag den 30 oktober höll Musikens Vänner sitt årsmöte, denna gång fysiskt.

Årsmötet blev mycket välbesökt, ett 70-tal medlemmar hade infunnit sig i Kyrkans Hus för att delta vilket var mycket glädjande.

Behovet av att mötas igen är stort efter pandemin och årsmötet 2021 sägs ha slagit rekord i antal deltagande medlemmar.


Under årsmötet satt Heinz Eckert som mötesordförande och som sekreterare Arne Backlund.

Årsmötesprotokoll med bilagor kommer att skickas ut per epost till samtliga medlemmar i Musikens Vänner .


Efter årsmötet bjöds så en "essäkonsert" där pianisten Helena Ha-Young Sul och kulturskribenten vid Göteborgsposten, Magnus Haglund, gav oss inblick i jubilaren Wilhelm Stenhammars tonsättargärning.
Intressant samtal med tonsättaren Britta Byström

September  2021

Torsdag den 29 september fick Musikens Vänner besök av den framgångsrika tonsättaren Britta Byström, född och uppvuxen i Sundsvall.

De 30-tal medlemmar i Musikens Vänner som närvarade i Kulturmagasinets programsal kunde bland annat ta del av Brittas berättelse om hur det kom sig att hon satsade på en karriär som tonsättare.
Man fick också veta hur hon den 10 augusti i år, med viss möda, kunde ta sig till London för att närvara vid uruppförandet av hennes verk Parallel Universes.

Verket Parallel Universes är en beställning från BBC och uruppfördes av BBC Symphony Orchestra för att uppmärksamma Royal Albert Hall som i år fyller 150 år.

Extra roligt var att Musikens Vänner till samtalet kunde erbjuda en dryg handfull elever och lärare från Sundsvalls Kulturskolas Fördjupningslinje att delta.

Britta Byström är själv före detta elev vid Sundsvalls Kulturskola
Musikens Vänners Arvid Callans stipendium 2021 går till Ulrika Bodén och Katarina Castagno

September  2021

Vid Nordiska Kammarorkesterns konsert den 23 september erhöll sångerskan Ulrika Bodén och flöjtisten Katarina Castagno Musikens Vänners Arvid Callans stipendium för 2021.

För att fira att vi förhoppningsvis nu snart är ute ur pandemin, ville styrelsen för Musikens Vänner detta år ge stipendiet till två välförtjänta stipendiater.

Stipendierna gick till sångerskan Ulrika Bodén, bland annat för hennes mångåriga arbete att bevara och föra ut ångermanländska sånger och dikter.

Flöjtisten och musikläraren Katarina Castagno erhöll stipendiet som en uppmuntran att fortsätta sitt musicerande på samma höga nivå som idag.

Stipendiaterna utses av styrelsen för Musikens Vänner och Arvid Callans bidrar mycket generöst med stipendiesumman om 6 000 kronor. 

Läs mer om våra stipendier under fliken Stipendier.KammarmusikNytt skriver om Musikens Vänners medlemsresa till Åland

September  2021

"En gruppresa utomlands. I dessa tider. Hur blev det ens möjligt? "
Den frågan ställer den webbaserade tidskriften KammarmusikNytt till Musikens Vänner Sundsvall efter medlemsresan till Åland i början av augusti.


Läs gärna hela artikeln via denna länk!Operaresa till Söråkers Folkets Hus blev en härlig kväll för 59 musikvänner

September  2021

Fredag den 27 augusti styrde 59 medlemmar ur Musikens Vänner kosan mot Söråkers Folkets Hus, där man efter en mycket god buffé förflyttade sig vidare till New York och operahuset Metropolitan.

På Metropolitan bjöds opera i världsklass, Figaros Bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart.
Med bland annat vår svenske världsstjärna Peter Mattei i rollen som greve Almaviva.

Glädjen bland medlemmarna var stor över att åter få uppleva musik i ett socialt sammanhang!Drygt 40 medlemmar på lyckad och trevlig musikresa till Åland

Augusti  2021

Från 9 till 11 augusti reste drygt 40 medlemmar i Musikens Vänner till Katrina Kammarmusikfestival på Åland.
Det blev en mycket trevlig resa.
Vackert väder, intressant information om Ålands historia (de firar 100 år av självstyre detta år) och naturligtvis fina konserter i St Görans kyrka i Mariehamn.
Det var musiker i världsklass och vi fick höra musik av flera kompositörer från sent 1800- och 1900-tal.
Stort intryck gjorde bland andra Cuarteto Quiroga från Spanien som spelade Alberto Ginastera Stråkkvartett nr 1 och Bengt Forsberg och Kati Raitinen som framförde Henriette Hilda Bosmans Sonat för cello och piano.Medlemsresan till Söråker planeras till
27 augusti 2021

Juni 2021

Vi kunde ju inte göra någon operaresa i maj, så nu blir det en härlig start på hösten i stället. En återutsändning från Metropolitan av Mozarts livliga opera med Peter Mattei i rollen som Greve Almaviva. Ur recensionerna: ”Luleås Peter Mattei gör en lysande insats, som växer hela tiden, allt eftersom det komiska spelet utvecklar sig. Det är en praktfull och väl avvägd insats från början till slut.
Som vanligt imponerade Metropolitans orkester och kör under den eminente James Levines ledning, både dirigent och orkester tillhör mina absoluta favoriter i min operavärld."
Kvällen inleds med en buffé 17.30 och föreställningen startar kl 19.00. Publikplaceringen blir smittsäkrad. Varannan rad i salongen är tom och även max 4 i ett sällskap och sedan två tomma stolar innan nästa person/par på de rader som används.
Kostnad för mat och föreställning är 370 kr. Vi kommer att ordna med busstransport för våra medlemmar, som bekostas av Musikens Vänner, från Bussnavet till Söråker och åter.
Anmäl dig HÄR!

Eller skicka mail till info@musikensvanner.se
Birgitta Gillgren
Sekreterare i Musikens VännerInställd pga få anmälda

Foto Susanne Holmlund

Sundsvalls Tidning