Aktuellt

Hälsning från Nordiska Kammarorkestern!

Februari 2021

Som tidigare informerats, har Nordiska Kammarorkestern ställt in all publik verksamhet fram till den 30 maj.

Hur det blir med samarbetet med Norrlandsoperans orkester, som är planerat till början av juni, är fortfarande oklart.

Men Nordiska Kammarorkestern hälsar att de jobbar på för fullt och kommer i mitten av mars göra en skivinspelning av Andrea Tarrodis nyskrivna konsert för harpa och orkester, Choryn.

Andrea Tarrodi är, som ni kanske känner till, Composer in Residence hos Nordiska Kammarorkestern och planerar att totalt skriva två verk för orkestern och ett för Nordiska Kammarensemblen.Wilhelm Stenhammar 150 år

Februari 2021

Den 7 februari var det 150 år sedan vår nationaltonsättare Wilhelm Stenhammar föddes!
Stenhammarsällskapet i Göteborg, Kungliga Musikaliska Akademien och övrigt svensk musikliv hade sedan länge planerat för firande i anslutning till hans födelsedag.


Tyvärr har den rådande situationen med pandemi satt käppar i hjulen även här och man har beslutat sig för att istället uppmärksamma Wilhelm Stenhammar under hösten 2021.

Bland annat kommer Helena Sul, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Pianofestival, tillsammans med kulturskribenten Magnus Haglund ge en föreläsning om kopplingen mellan Stenhammar och Beethoven, en föreläsning i både musik och ord.

Denna föreläsning är nu planerad att äga rum under november månad.

Och...

Vi är mycket glada att berätta att denna föreläsning också planeras för Sundsvall, exklusivt för våra medlemmar i Musikens Vänner!


Håll ögonen öppna!
Plats, datum och tid kommer att meddelas via mail och på vår hemsida!


Läs mer om Wilhelm Stenhammar i KammarmusikNytt!

Ännu mer finns att läsa hos Stenhammarsällskapet eller här!Fortsatt inställda konserter!


Februari 2021

Idag den 22 februari informerades vi om att Scenkonst Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern tagit beslut om att fortsatt ställa in vårens konserter och föreställningar fram till den 30 maj!

Vilket då förmodligen innebär att vi måste vänta ända till höstsäsongen innan vi får lyssna till dem igen.

Mycket tråkigt tycker vi men fortsätter samtidigt planera för en medlemsresa till Åland den 9 augusti, för att njuta av deras Kammarmusikfestival med violinisten Cecilia Zilliacus som konstnärlig ledare.

Vi håller våra tummar hårt och hoppas att detta kan bli av!Rapport från Nordiska Kammarorkestern
Februari 2021

Hej Musikvän!

Än får vi inte vara publik, men jag hoppas att ni tycker det är trevligt att höra lite om vad Nordiska Kammarorkestern gör under denna isolerade tid.

En orkester måste få spela även om vi som publik inte får njuta av musiken.  Den här veckan har orkestern repeterat tillsammans för första gången på 3,5 månader. Corona-anpassat med två meters avstånd. Enligt konsertprogrammet skulle Mozarts symfoni nr 41 ”Jupiter” ledas av den amerikanske dirigenten Joseph Swensen ikväll den 18/2. Men resa från USA går ju inte så i stället leds orkestern av Eric Solén som också skulle leda Schymberg Award den 27/2. Den tävlingen är ju, som ni fått information om tidigare, flyttad ett år framåt till 2022. Så orkestern kommer att i stället för operamusik att tillsammans med Eric Solén spela Joseph Haydns symfoni nr 101.

 

Eric Solén, född 1969, är utbildad inom piano och dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stora dirigentstipendium två gånger och är verksam både som opera- och orkesterdirigent, förutom i Sverige även i Tyskland och Italien.

 

Du kanske har Mozarts Jupitersymfoni på skiva? Sätt på den ikväll och förflytta dej i tanken till Tonhallen.


Hälsningar

Birgitta Gillgren
Sekreterare i Musikens Vänner

Andrea Tarrodi

Foto: Anette Nantell (DN)

Wilhelm Stenhammar

1871 - 1927